Efectele nocive privind consumul de droguri

Consumul de droguri debuteaza, mai nou, la varsta de 14 ani sau chiar mai putin. Tinerii isi iau droguri din discoteci, din cartierul unde locuiesc sau din imprejurimile scolii. Heroina este drogul din cauza caruia s-a solicitat de cele mai multe ori asistenta medicala iar canabisul -care costa mult mai putin pe piata neagra – este cel mai consumat halucinogen.
1.Semne, simptome si efecte
Daca a consumat marijuana, atunci: poate avea in buzunare sau in camera foi de tigara, pipe, bricheta, tigari, este somnoros si fara vlaga, are pupilele marite si ochii foarte rosii, rade fara motiv, are un mers nesigur si este ametit, ii este foame tot timpul si mananca multe dulciuri, ii este sete in permanenta, nu isi aminteste ceea ce tocmai s-a intamplat, are un miros specific de frunze arse.
Pe termen lung, marijuana poate determina: diferite tipuri de cancer, tulburari ale sistemului respirator (tuse stranut, sunt mereu raciti), sistemului imunitar si ale organelor de reproducere, tulburari ale memoriei, dificultati de invatare.
Daca a consumat heroina, atunci: este foarte palid, nu mai are pofta de mancare, are pupilele contractate, ca “acele de gamalie”, fumeaza foarte mult, e detasat, indiferent fata de cei din jur, are un miros specific de otet, poti gasi la el sau in camera lui un adevarat arsenal: pliculete cu pudra alba, galbena sau maro, cu gust amar, pipe, ace, seringi, garou, folie de aluminiu, brichete, lingurite, fiole cu apa distilata, hellas sau sare de lamaie.
Pe termen lung, consumul de heroina determina: dependenta fizica si psihica, boli contagioase (Sida, hepatita de tip B si C), sclerozarea vaselor de sange, infectii bacteriene, infectia tesuturilor inimii si a valvelor, artrita si alte probleme reumatologice.
Daca a consumat cocaina, atunci: poate avea asupra lui pliculete cu pudra alba cristalina, cu gust amar, cu miros slab de benzina, are ochii injectati si ii lacrimeaza in permanenta, are pupilele dilatate, este foarte comunicativ, vorbaret, are o atitudine superioara, are un sentiment de fericire si energie, este foarte sensibil la lumina si la sunet.
Pe termen lung, consumul de cocaina determina: iritabilitate, dispozitie schimbatoare, neliniste, tulburari psihice (halucinatii, paranoia), tulburari fiziologice (perforarea septului nazal, afectarea auzului), dependenta fizica si psihica.
Daca a consumat amfetamine, atunci: are pupilele dilatate, are un comportament agresiv, este mai vorbaret, confuz, nu mai are pofta de mancare, poate sa aiba asupra lui tablete, capsule cu diferite inscrisuri si de diferite culori, pliculete cu pudra fina sau mai putin fina de culoare albicioasa sau galbuie, febra, transpiratie, tremuraturi, dureri de cap, vedere dubla si ameteli, are sentimentul ca este puternic, respiratie accelerata.
Pe termen lung, consumul de amfetamine determina: scaderea imunitatii organismului, scadere in greutate, tulburari psihice, comportament necontrolat, violent si irational, deces datorita spargerii unor vase de sange din creier (anevrism), stop cardiac sau a febrei foarte ridicate.
Daca a consumat Ecstasy, atunci: este confuz, are insomnii sau somn agitat, are sentimente de frica nejustificate, are sentimentul ca este urmarit, scrasneste din dinti, are senzatia de greata, are privirea tulbure, tremura, transpira abundent, are tensiunea arteriala crescuta.
Pe termen lung, consumul de Ecstasy determina: afectiuni ale ficatului, dependenta, tulburari ale memoriei, tulburari ale gandirii.
Daca a consumat Benzodiazepin (calmante, somnifere), atunci: este apatic, are ameteli, isi controleaza cu greutate musculatura, este mai inhibat, nu se mai poate concentra, ii scade pofta de mancare, transpira, tremura.
Pe termen lung, consumul de benzodiazepine determina: tulburari ale memoriei si alterarea capacitatii de a asimila informatii noi, probleme digestive, sentimente de frica, modificarea acuitatii senzitive (insensibilitate si modificarea sensibilitatii la lumina, sunet, mirosuri), psihoze si convulsii, dependenta fizica si psihica, in combinatie cu alcoolul poate sa aiba consecinte fatale.
Daca a consumat inhalante, atunci: este ametit (ca si cand ar fi consumat alcool), vorbeste nearticulat, are dificultati in a-si controla musculatura, are iluzii si halucinatii, isi poate pierde cunostinta, este somnolent, are dureri de cap, este nervos, agresiv, apatic, are capacitate redusa de a judeca, nu are pofta de mancare, are reflexe incetinite, isi poate pierde echilibrul, este dezorientat, are capacitate slaba de concentrare a atentiei.
Pe termen lung, consumul de inhalante determina: tulburari de crestere, tulburari ale aparatului genital, scaderea imunitatii, anemie accentuata, boli ale aparatului respirator, comportamente deviante, dependenta fizica si psihica.
Toate drogurile au în comun mai multe efecte dăunătoare sănătăţii. Printre acestea se numără: îmbătrânirea prematură, iritabilitate, agitaţie, agitaţie continuă, dureri de cap, ritm alert al inimii, crampe stomacale, stări psihotice, leziuni ale rinichilor şi plămânilor, slăbirea sistemului imunitar, tulburări ale dezvoltării la copiii nenăscuţi, pierderea progresivă a eului, adică tulburări ale funcţiei Eului şi ale autocontrolului la nivel corporal, sufletesc şi spiritual.

Lasă un răspuns